+358 40 5679 358

Mikä on WordPress

WordPress

WordPress on julkaisujärjestelmä, jolla hallitaan verkkosivujen sisältöä. Joidenkin arvioiden mukaan kaikista maailmalla olevista verkkosivuista jopa 30% käyttää WordPressiä. Näin ollen se on maailman yleisin julkaisujärjestelmä. Alun perin se on kehitetty blogien luomiseen ja ylläpitoon. Edelleen se soveltuu hyvin blogien ylläpitoon, mutta myös sellaisten verkkosivujen alustaksi, joissa blogia ei ole.

WordPress lisäosat (plugins)

WordPressiin on saatavilla paljon erilaisia lisäosia, joiden avulla verkkosivuston toiminnallisuutta voidaan lisätä. Yksi lisäosa voi tehdä hyvinkin pienen ulkoasuun liittyvän toiminnallisuuden, esimerkiksi poistaa jonkun ylimääräisen elementin, tai se voi olla iso osa koko sivuston toiminnallisuutta, esimerkiksi Woocommerce -verkkokauppa.

Lisäosia voi kehittää kuka tahansa. Lisäosien kehittäminen vaatii HTML- ja PHP -kielien osaamista ja WordPressin ymmärtämistä.

WordPressin teemat

WordPressiin on saatavilla paljon erilaisia teemoja, jotka määrittävät sivuston ulkoasun. Esimerkiksi Avada on suosittu teema, joka sisältää erilaisia ulkoasuvaihtoehtoja ja moduleja verkkosivustolle. Isot teemat kuitenkin saattavat olla raskaita ja hidastaa verkkosivuston toimintaa. Siellä on monesti paljon ylimääräistä tavaraa, jota sivustolla ei käytetä. Useissa tapauksissa voidaan käyttää WordPressin oletusteema, jota muokataan halutun ulkoasun ja toiminnallisuuden saavuttamiseksi.

WordPress sivuston päivittäminen

WordPress -sivuston sisältöä päivitetään siihen kuuluvan admin -osion kautta. Siellä on eriteltynä sivut, artikkelit (esim. blogi tai uutisosio), media jne. Sivun sisällön päivittäminen saattaa olla erilaista eri WordPress -sivustoilla niissä käytettyjen lisäosien vuoksi. Erilaiset työkalut sisällön hallintaan muuttavat käyttöliittymän erilaiseksi.

WordPressin turvallisuus

Koska WordPressin lähdekoodi on kaikkien saatavilla, myös hakkereiden, sitä yritetään jatkuvasti murtaa. Hakkereiden motiivina on WordPressin laaja levinneisyys. Jos järjestelmästä löytyy jokin tietoturva-aukko, sitä kautta on pääsy miljoonille verkkosivuille. Toisaalta myös kehittäjien määrä on iso, joten mahdolliset tietoturva-aukot saadaan nopeasti korjattua. Tämän vuoksi WordPressin pitäminen turvallisena vaatii WordPressin ja kaikkien sen lisäosien pitämistä ajan tasalla. Vanhentuneet versiot saattavat aiheuttaa tietoturvariskin.

Aktiivisesti ylläpidettyä WordPressiä voidaan pitää turvallisena alustana yrityksen verkkosivuille.

WordPress ohjelmointitekniikka

WordPress on kirjoitettu PHP -kielellä ja se käyttää tietojen tallentamiseen MySQL -tietokantaa. Se on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, jonka vuoksi sen kehittämiseen voi osallistua kuka tahansa.

Ota yhteyttä

Kuinka voin auttaa

040-5679358

info@dynamoart.fi

Rautatienkatu 17 90100 OULU